Saskatoon

Saskatoon

Saskatoon eller bärhäggmispel kommer från Saskatoon i Canada. Bären anses vara mycket nyttiga, bl.a. för dess stora innehåll av antioxidanter. Den växer naturligt på prärien i norra USA och Canada. Den har varit viktig för Nordamerikas indianer som medicinalväxt och föda. Bären kan användas både färska, torkade eller tillagade.

Busken kan bli 4 m hög och de flesta sorter bildar rotskott. Vi importerade fyra olika sorter: Smokey, Northline, Thiessen och Martin. Den som bara vill äta färska bär under en längre period rekommenderas Smokey. Vi anser att Northline är den bästa av de fyra sorterna vid yrkesmässig odling pga en jämnare mognad och att höjden inte blir högre än 1,5-1,8 m och den behöver därför inte beskäras. Nackdelen är att den bildar många rotskott.

Thiessen och framför allt Martin har mycket kompakta bärklasar. Thiessen är i motsats till Martin känslig för nattfrost pga tidig blomning

Bärhäggmispeln har stora krav på bra dränering. Fåglarna är mycket förtjusta i bären och de kan snabbt rensa buskarna helt på bär. Bären liknar mycket stora blåbär, men är betydligt fastare i skalet och innehåller mera "bärkött". Bärhäggmispeln är i regel självpollinerande men man rekommenderas att plantera mer än en buske.

Jag har en vindruvepress och gör juice av de pressade bären . Ingen sockertillsats behövs. Smaken liknar lite av körsbär. Bären måste precis som jordgubbar och svarta vinbär frysas för att pressningen ska fungera. Man kan också tillsätta enzymer som bryter ned pektinet , vilket skulle möjliggöra pressning av färska bär. Bären kan även användas till sylt, gelé, saft, marmelad, te och vin.

Jag hoppas att det kommer igång  yrkesmässiga odlingar i Västerbottenav av dessa goda och nyttiga bär.